Renovering av S/S Robert juni 2003


Sedan förra sommaren har det hänt en hel del ombord. Systemet med roderkvadrant har permanentats eftersom det visade sig fungera väl. Grindarna har fått fina låsanordningar efter förebild från grindar på gamla järnvägsvagnar. Syftet med låsen är att man inte ska kunna öppna en grind av misstag vid exempelvis grov sjö.

Annars så fortgår arbetet med att färdigställa armaturer mm ombord. Olle har tillverkat ett rör för bottenblåsning som leder från en fläns på pannans undersida fram till en skivventil i pannans bakkant. Vi har även lossat en blindfläns som satt i nederkant på pannmanteln. Där ska istället sitta det nedre uttaget för vattenståndsglaset. Oturligt nog gick 3 av de 4 pinnbultarna av så det blev lite pyssel med att få ur dem utan att skada gängen - men vi lyckades.

 

Utan cylinderlockAlla packningar på maskinen behöver bytas till nya. Slidskåpslocken är redan slutmonterade och här är det cylinderlockens tur att skruvas fast. Som packningsmaterial använder vi Klingerit som vi sparat för ändamålet och som tätmassa har vi Glansolin.
Provmontering av smörjapparaterna. Vi har tänkt att de ska drivas av en och samma länkarm upp från rörelsen. Talgkopparna sitter på plats. En av dem var vi tvungna att löda ihop efter en förmodad frysskada. Nu återstår bara att svarva trähandtag åt dem så blir de riktigt fina. Maskintoppen
Smörjapparat Detaljstudie i en av smörjapparaterna. Nedtill på apparaten sitter utlopp för oljan där ett antal kopparrör ska ta vid och leda oljan ned till smörjställena.
En actionbild: Olle i färd med att löda fast den första böjen på utkastarröret på den fläns som ska skruvas till luftpumpen. Det är väldigt trångt mellan luftpumpen och skrovsidan så vi valde att köpa en färdig böj framför att själva försöka göra en. På sidan av böjen löddes därefter uttaget för matarvattnet. Olle in action
Rör hit och dit Här kan man se hur tight det är. Bortom kröken syns bottenventilen för vatten till kondensorn och hitom syns en backventil för matarpumpen. Röret, som ska leda matarvatten mellan böjen och matarpumpen, planerar vi att dra i en krök runt och under utkastarröret. Annars riskerar det att krocka med något annat. Roberts förra maskin saknade kondensor och luftpump så på den tiden var det förmodligen betydligt bättre med plats.
Att dra rör är till 90 procent att fundera och planera och endast till 10 procent att böja rör. För att få en hygglig bild av hur vi vill ha det nere i maskin har vi börjat att provisoriskt montera hjälpapparaterna. Här är det lysturbinen som funnit sin plats på aktra skottet. Förhoppningsvis blir resonansen inte värre än att vi står ut. Annars får vi fundera över en annan placering. Till vänster i bild skymtar utkastarventilen..... Turbo?
Utkastare ... som också monterats på plats. För ändamålet har Anders svarvat en fläns som sedan rundats för att passa skrovsidan. Ännu så länge har vi inte tagit upp hål i skrovet utan det väntar vi med in i det sista. (Snopet om vi skulle glömma bort just den detaljen innan provkörningen. :-) Ventilen är i grövsta laget men kommer å andra sidan inte att erbjuda något större strömningsmotstånd. Käglan ska vi modifiera så att den går att haka upp i öppet läge. På så sätt minskas förlusterna ytterligare samt förhindrar vi att käglan står och slår. Till vänster nedanför ventilen....
... syns en av fästbultarna för duplexpumpen. Den kommer att sitta mellan två spant till vänster i bild. Just nu håller vi på att bygga konsoler samt renovera den bricka som pumpen ska stå på. I samma konsol ska injektorn fästas. På bilden till höger ligger den och väntar på montering. Alla flänsar är färdigsvarvade och packningarna är knackade. Injektor
Klenoder Sist men inte minst en bild på Roberts förra maskin och vattenpump. Utrustningen såldes, i samband med att Robert lades upp, till Vilundaskolan i Upplands-Väsby som har gjort en försiktig renovering i samband med ett specialarbete. Genom ett vänligt tillmötesgående från skolans ledning och läraren Kjell Bensing har vi fått överta utrustningen igen på villkor att vi ska vårda den ömt och att den ska följa Robert i fortsättningen.